wo 3 mei 2023

Het Vergissingsbombardement

De Stokerij Schiedam

Vanaf donderdag 4 mei, presenteert De Stokerij de nieuwe voorstelling Het Vergissingsbombardement, tachtig jaar na het vergissingsbombardement van 31 maart 1943 in Schiedam.

Over de voorstelling

In Nederland zijn er tijdens de Tweede Wereldoorlog meerdere 'vergissingsbombardementen' geweest in steden als Nijmegen, Den Haag en ook Schiedam. Tachtig jaar later ging theatermaker Anne Rats het gemeentearchief van Schiedam in om onderzoek te doen naar deze vergissingsbombardementen. Gedreven door de persoonlijke belevingen van haar overleden vader (die de Tweede Wereldoorlog als achtjarige jongen meemaakte), is Rats opnieuw het verleden in gedoken voor een bloedstollend oorlogsverhaal voor iedereen vanaf 12 jaar. In Het Vergissingsbombardement combineert Rats de voor haar bekende flarden van het oorlogsverleden van haar vader met de verhalen van twee jongeren (gespeeld door de Jonge Stokerij). Hun levens raken elkaar op dramatische en fatale wijze. De Schiedamse Emma verliest haar hele familie tijdens het vergissingsbombardement in Schiedam op 31 maart 1943. Henry, de veel te jonge Amerikaanse piloot, gooit de betreffende bommen op het verkeerde gebied. Kun je als jong mens 'doorleven' tijdens een oorlog en hoe leeft die oorlog in jou voort nadat hij is afgelopen?

Bijzondere locatie

Deze locatievoorstelling speelt op het terrein van het Wilton-Fijenoord Museum. De NV Dok en Werf Maatschappij Wilton-Fijenoord was tussen 1929 en 1999 de naam van een scheepswerf in Schiedam, gespecialiseerd in scheepsreparatie en scheepsnieuwbouw. In de Tweede Wereldoorlog werd juist deze werf vaak het doelwit van luchtaanvallen van de geallieerden, omdat de Duitsers graag van deze scheepswerf gebruik maakten. Op het terrein van de werf (in beheer van de Wilton Automobiel Club) staat sinds mei 2022 het Wilton-Fijenoord Museum. Op dit terrein, waar de geschiedenis van de werf nog steeds zichtbaar en voelbaar is, speelt De Stokerij Het Vergissingsbombardement.

Het Vergissingsbombardement is van 4 tot en met 28 mei elke donderdag tot en met zondag te zien. De locatie is in de openlucht. Bij slecht weer verplaatst de voorstelling zich naar binnen. Kijk voor aanvangstijden en kaarten op de website van De Stokerij Schiedam  https://www.destokerijschiedam.nl/producties/het-vergissingsbombardement/

Foto: Twan de Veer

Theater aan de Schie nieuwsbrief ontvangen?