vr 18 januari 2019

Stilstaan bij het overlijden van Jacques Senf

Een brief door Rob Roos

Iedere dag een andere activiteit of voorstelling en dat over al die 160 theaters die Nederland rijk is. De Nederlandse theatertrein dendert ieder seizoen door en zo willen we het ook. Maar nu zet ik de trein even stil, omdat ik stil wil staan bij het overlijden van Jacques Senf. Het bericht raakte me. Voor mij persoonlijk was Jacques de nestor van de Nederlandse impresario’s van wie ik veel wijze theaterlessen heb mogen ontvangen. De zin, die als verkoper van voorstellingen niet in zijn eigen voordeel was, maar mij altijd is bijgebleven, is; “Rob, je kunt beter spijt hebben van een voorstelling die je niet hebt geboekt, dan spijt hebben van een voorstelling die je wel hebt geboekt.”

Toen ik in 2002 nog hoofd technische dienst was in Theater aan de Schie, stelde Jacques mij voor aan Joop van den Ende en polste mij voor een functie in De Nieuwe La Mar. Ik bedankte voor de eer, maar het was kenmerkend voor Jacques om je te helpen waar hij kon, zodra je zijn sympathie en respect had. Toen ik in 2005 theaterdirecteur werd in Franeker, bezocht hij mij daar om me te feliciteren. De rit van 400 kilometer deerde hem niet. Sinds mijn terugkeer naar Theater aan de Schie in 2012, bezocht hij mij meermalen en vergat nooit de mensen achter de schermen te begroeten en te bedanken. Hij wist precies wie het theatervak snapte en op wie hij kon rekenen. Bulderen kon hij ook. Enorm zelfs, weet ik uit ervaring.

In mijn optiek was Jacques een grote theaterman met een klein hartje. Hij kleurde het theaterlandschap waar wij nu vruchten van plukken. De theaterbranche is hem veel verschuldigd. Barry, Chris en Matthijs, veel sterkte gewenst.
Dankjewel Jacques Senf voor al je wijze theaterlessen.


Rob Roos

Directeur Theater aan de Schie

Theater aan de Schie nieuwsbrief ontvangen?