Abdelkader Benali

Moeder en zoon - Te gast in de keuken van Benali

vrijdag 9 december 2022
20.15 uur

Wennekerpand

Let op! Deze voorstelling vindt plaats in het Wennekerpand.

 

We staan aan de keukentafel met Abdelkader Benali waar hij een Marokkaanse stoofschotel klaarmaakt. Benali hakt uien, schraapt worteltjes, marineert het schapenvlees en giet olie op de aardewerk tajine. 

Ontspannen vertelt hij over de reis die hij met zijn moeder heeft gemaakt, een bezoek aan een museum in een ver land waar een schilderij van Rembrandt hangt dat hij al jaren wil zien. Het is De Thuiskomst van de verloren Zoon, het Bijbelse verhaal dat gaat over gastvrijheid en thuiskomen. Hij heeft zijn moeder meegevraagd, omdat hij het gevoel heeft door haar ogen nog dichter bij het geheim van het schilderij te komen. Hij hoopt ook tijdens deze reis de band met zijn moeder te verstevigen. 

Ondertussen serveert Benali koffie, bakjes met olijven, komkommersalade en tapenade en verspreidt een heerlijke geur van komijn en rode paprika in de tajine door de zaal. Meer en meer wordt het de reis van zijn moeder. Ze confronteert hem met zijn relatie tot zijn familie en hun gemeenschappelijke geschiedenis. 

Moeder en zoon is een unieke, meeslepende en ontroerende voorstelling over moederliefde, de troost van goede olijfolie en de kracht van gastvrijheid en empathie. Een intiem verhaal waarin met humor en poëzie een prachtig portret wordt getekend van de universele band tussen moeder en zoon. Een voorstelling die alle zintuigen prikkelt. 

Over Abdelkader Benali
Abdelkader Benali werd in 1975 geboren in Marokko en woont sinds zijn vierde in Nederland. Hij schrijft columns, toneelstukken, poëzie, verhalen en romans, waarvan er al heel wat werden bekroond met onder andere de Libris Literatuur Prijs. Samen met harpiste Lavinia Meijer maakte hij in 2017 de theater voorstelling Brief aan mijn dochter. Recensies waren lovend en het publiek was ontroerd. 

Naam Vanaf
Normaal € 20.00

Reserveer nu

Theater aan de Schie nieuwsbrief ontvangen?