Gelukzoekers op Sumatra

Stefan Rokebrand, Tara Hetharia, Willem Voogd en anderen

donderdag 26 januari 2023
20.15 uur

Theater aan de Schie

Terwijl in Europa de roaring twenties hoogtij vieren, komt een jong echtpaar zijn geluk beproeven op de plantage in Sumatra. Tegelijkertijd komen Roeki en Karminah hier werken, gelokt door valse beloftes. Al snel blijken zij als contractarbeiders vast te zitten in een systeem van uitbuiting en onderdrukking. Aanvankelijk gaan de rubberprijzen skyhigh en feesten de bewoners erop los. Totdat de prijzen instorten. Terwijl het oerwoud wordt vernietigd, volgt onherroepelijk het verval op de plantage. Uiteindelijk blijkt iedereen bedrogen uit te komen. 

Gelukzoekers op Sumatra toont de onderbelichte kant van de Nederlandse koloniale bezetting van Indonesië. Een geschiedenis vol ongelijkheid, repressie en verstikkende beloftes van rijkdom, die vandaag de dag zijn sporen nog altijd nalaat.

Gebaseerd op de in die tijd scandaleuze romans Rubber (1931) en Koelie (1932) van Madelon Székely-Lulofs, een schrijfster die haar tijd ver vooruit was, duikt Gelukzoekers op Sumatra in een vaak geromantiseerd verleden. Van de makers van De Tolk van Java en Lichter dan ik.

Spel: Stefan Rokebrand, Tara Hetharia, Willem Voogd en Yara Alink
Bewerking en regie: Olivier Diepenhorst

Naam Vanaf
Normaal € 27.00

Bij een aantal voorstellingen bieden wij een inleiding aan. Deze inleidingen zijn leerzaam en leuk. Tijdens deze inleiding krijgt u meer achtergrondinformatie over de voorstelling. De inleiding wordt veelal gegeven door iemand van het gezelschap. Alle inleidingen beginnen één uur voor aanvang van de voorstellingen duren ongeveer 30 minuten. U dient altijd vooraf te reserveren voor de inleiding. Indien er een inleiding is, staat dit ook vermeld bij de betreffende voorstelling.

Toegang: € 4,00 per persoon.

Reserveer nu

Bestel ook:

Theater aan de Schie nieuwsbrief ontvangen?