Opera2day

Hamlet

zondag 7 januari 2018
15.00 uur

Theater aan de Schie - Grote zaal

Een psychologische operathriller.

"Een bloedstollende voorstelling, die de toeschouwer ontredderd achterlaat" schreef NRC over Médée van OPERA2DAY.

Als opvolger brengt het gezelschap nu Hamlet, de 'grand opéra' van Ambroise Thomas naar Shakespeares meesterwerk. Deze opera was voor generaties liefhebbers een hoogtepunt binnen het repertoire. Niet vreemd want Hamlet is een droomrol voor iedere bariton en Ophelia kreeg één van de mooiste waanzinsscènes ooit. OPERA2DAY maakt een compacte versie waarin u door een mix van opera met film diep doordringt in Hamlets geesteswereld.

De opera van Ambroise Thomas (1811-1896) heeft alles wat je van een uitvoering van Hamlet verwacht. We zien het verziekte hof van koning Claudius in alle uitbundigheid, een intense innerlijke strijd van de titelheld, een mysterieus getoonzette verschijning van zijn overleden vader, en er is zeldzaam ontroerende muziek voor de waanzinnige Ophelia. De librettisten, die eerder Gounods Faust van tekst voorzagen, brachten het stuk tot zijn essentie terug. De meesterlijke muziek van Thomas is een ware ontdekking voor zowel iedere opera- als Shakespeareliefhebber. Door een mix van film en opera komen we in deze voorstelling diep in Hamlets geest terecht, die steeds verder vertroebeld raakt door herinneringen, verdenkingen en visioenen, met zijn tragische dood als gevolg.

Na de première in 1868 in Parijs - in 2018 precies 150  jaar geleden - werd de opera Hamlet decennia lang een van de meest uitgevoerde opera's, als vast onderdeel van het repertoire. Ook in Nederland werd het werk tot 1919 bijvoorbeeld 153 (!) maal uitgevoerd in de Koninklijke Schouwburg van Den Haag, toen hoofdzakelijk een operahuis. Een kleine 100 jaar later baseren de Haagse gezelschappen OPERA2DAY en het New European Ensemble hun muzikale interpretatie op de partituren en partijen van die uitvoeringen, die zij terugvonden in de archieven. Beide partners werkten recent op vergelijkbare wijze samen in Dr. Miracle's last illusion, een voorstelling die volgens de pers 'spectaculair was (de Volkskrant) en 'een hit' (de Theaterkrant).

Script: Hamlet van Ambroise Thomas (1811-1896) | Dirigent: Hernán Schvartzman | Regie: Serge van Veggel | Met ondere andere Quirijn de Lang (Hamlet)

Naam Vanaf
Normaal € 29.50
65+ € 27.00
CJP € 27.00

Voorafgaand aan deze voorstelling vindt er een inleiding plaats. Middels deze inleiding geeft het gezelschap inzicht in de artikstieke keuzes die gemaakt zijn ten behoeve van de voorstelling. Daarnaast is er de mogelijkheid om vragen te stellen.

De inleiding start om één uur voor aanvang van de voorstelling.
Toegang tot de inleiding is € 3,00 per persoon. U dient vooraf te reserveren.

Reserveer nu

Bestel ook:

Het laatste nieuws van Theater aan de Schie in uw mailbox?