Lavinia Meijer en het Amsterdams Andalusisch Orkest

Immortal Trees

zondag 13 november 2022
15.00 uur

Wennekerpand

Let op: Deze voorstelling vindt plaats in het Wennekerpand.

Harpiste Lavinia Meijer en het Amsterdams Andalusisch Orkest laten zich inspireren door hun muzikale wortels. Onder leiding van Abderrahim Semlali richten zij zich op nieuw en bestaand repertoire waarin verhalen over bomen centraal staan. Vaste structuren raken verwikkeld in een bundeling van diep samenspel, onverwachte verbindingen en de onverwoestbare kracht van muziek.

Tijdens deze unieke samenwerking, laten ze de muziek samenvloeien in unieke improvisaties met oog voor detail en souplesse. De overeenkomst tussen harp, de qanûn - 'liggende' Oosterse harp - en de ud - peervormig snaarinstrument –, is hun rijke historie en de verbinding met bomen. De oorsprong van deze instrumenten dateert uit de tijd waarin ze werden ingezet om verhalen te vertellen door troubadours. Voordat de harp op een voetstuk werd geplaatst en meer een ‘engelenimago’ kreeg was het eerst een instrument van het volk om vrolijke en droevige verhalen te delen.

Lavinia Meijer: "Immortal Trees zijn de bomen om ons heen die eeuwenoude verhalen vertellen die van generatie op generatie doorgegeven worden. Groei, afsterven en voortleven, onder meer door de vele boeken en muziekinstrumenten die uit deze bomen gevormd zijn. De muziek die ik met veel plezier en ontdekkingsmomenten met het Andalusisch Orkest gemaakt heb, is een ode aan het (muzikale) verhaal en verbindt de muziek aan verhalen over bomen die in verschillende culturen een speciale plek innemen."

Over Lavinia Meijer
Lavinia Meijer (1983), winnares van de Nederlandse Muziekprijs 2009, is één van de meest veelzijdige harpisten van deze tijd. Na haar debuut in Carnegie Hall in New York in 2007 wordt ze regelmatig uitgenodigd om als soliste op te treden in Europa, Azië en Amerika. Ze werkte samen met bekende componisten als Philip Glass (Koyaanisqatsi, The Hours) en Ludovico Einaudi (Intouchables, Black Swan) en deelde met hen het podium, als ook met de legendarische Iggy Pop. Haar albums worden wereldwijd uitgebracht (Channel Classics, Sony Classics) en zijn bekroond met een Edison Award en een gouden- en platinastatus.

Over het Amsterdams Andalusisch Orkest
Het Amsterdams Andalusisch Orkest (2011) speelt verschillende muziekvormen van Granada tot en met Baghdad, uit diverse periodes en in diverse stijlen. Van het rijke Arabo-Andalus-repertoire, mystieke Oosterse muziek tot geraffineerde improvisatiemuziek uit de Arabische wereld en volkse muziek uit de Maghreb. Het orkest wordt nu al tien jaar gevormd door musici uit binnen- en buitenland. In de loop der jaren werkte het orkest samen met gerenommeerde musici uit allerlei genres, van Arabisch tot jazz en flamenco.

Naam Vanaf
Normaal € 24.00

Reserveer nu

Theater aan de Schie nieuwsbrief ontvangen?