Lunchconcert

Alexander Chater

woensdag 25 oktober 2023
12.15 uur

Theaterfoyer

Het Lunchconcert is een samenwerking van Theater aan de Schie en Opera aan de Schie, en vindt plaats van 12.15 uur tot 13.00 uur in onze theaterfoyer. Iedere maand bieden wij een gevarieerd muziekprogramma aan. Neem plaats op de banken en geniet van live muziek van diverse muzikanten. De toegang is gratis.

Alexander Chater

Haydn en Schubert

Haydn lijkt soms in de schaduw te staan van zijn twee geniale tijdgenoten: Mozart en Beethoven. Echter was hij net zo uniek en had een eigen stijl van componeren. In zijn laatste piano sonate horen we de humoristische kant van deze componist; soms lijkt het alsof hij expres “foute noten” opschrijft in de partituur om het publiek (en misschien de pianist ook) een beetje voor de gek te houden.
Schuberts composities hebben veel extreem zachte momenten en de muziek heeft vaak een hypnotische kwaliteit, maar zeker niet zonder climaxen. Veel van zijn muziek is geschreven voor de zogenaamde Schubertiades; huiskamer-achtige concerten waarbij de muziek van Schubert centraal staat. In de 19e eeuw werden deze concerten populair, met name liederen, piano 4 handen werken en kamermuziek werd er uitgevoerd. Hoewel de titel Impromptu doet denken aan improvisatie, schijnt het dat de uitgevers van bladmuziek in Schubert's tijd invloed hadden op de titels die componisten gebruikte. Zo wisten zij dat er meer bladmuziek verkocht zou worden met zo'n intrigerende naam.

Alexander Chater is programmeur van de lunchconcerten serie in Theater aan de Schie en is een ontzettend bevlogen musicus. Hij houd zich bezig met allerlei activiteiten in de muziek, steeds met als thema het toegankelijk maken van klassieke muziek. Zo organiseert hij ook de concert serie Fabrieklassiek waarvoor er op 28 oktober en 2 december concerten zullen plaatsvinden in de Drilschuur in Schiedam en op 16 december voor het eerst in Utrecht. Hij weet zijn passie voor deze eeuwenoude muziek sterk over te brengen op zijn publiek en gebruikt zijn gevoeligheid om de muziek in een fris jasje te stoppen, spontaniteit speelt daarbij ook een grote rol.

Theater aan de Schie nieuwsbrief ontvangen?