Lunchconcert

Alexander Chater

woensdag 5 oktober 2022
12.15 uur

Theaterfoyer

Het Lunchconcert is een samenwerking van Theater aan de Schie en Opera aan de Schie, en vindt plaats van 12.15 uur tot 13.00 uur in onze theaterfoyer. Iedere maand bieden wij een gevarieerd muziekprogramma aan. Neem plaats op de banken en geniet van live muziek van diverse muzikanten. De toegang is gratis.

Bij deze editie van het lunchconcert zal pianist Alexander Chater de muziek spelen van Oostenrijks componist Franz Schubert.

Franz Schubert (1797-1828)

- 6 Moments musicaux:

I Moderato

II Andantino

III Allegro moderato

IV Moderato

V Allegro Vivace

VI Allegretto

Franz Liszt (1811-1886)

- Après une lecture du Dante: Fantasia quasi Sonata

Schuberts composities hebben veel extreem zachte momenten en er is regelmatig een hypnotisch element aanwezig, maar zeker niet zonder climaxen. Veel van zijn muziek is geschreven voor de zogenaamde Schubertiades; huiskamer-achtige concerten waarbij de muziek van Schubert centraal staat. In de 19e eeuw werden deze concerten populair, met name liederen, piano 4 handen werken en kamermuziek werd er gespeeld. Echter zouden de zes Moments musicaux ook heel goed in die setting tot hun recht komen. In het eerste stuk horen we een trompet-melodie gevolgd door een prachtig zangrijk middendeel waarna het eerste deel word herhaald. Nummer twee is een meditatie met een enkele uitbarsting van heftige emoties. De derde is het beroemdste en we horen hier de paardenhoeven in de straatjes van Wenen. In het vierde stuk horen we een alsmaar doorgaande stroom van noten wat opeens stopt om ruimte te maken voor een prachtige Schubertiaans melodie. Het vijfde is het enige muzikale moment met een heel stormachtige karakter waarna we eindigen met nog een meditatie, echter schuilt er meer onrust achter dan men in eerste instantie zou denken.

De muziek van Liszt heeft vrijwel altijd minimaal één enorme climax en in het geval van de Dante sonata (dit is de kortere naam voor het stuk) is er heel vaak heel veel geluid. Er staat zelfs in de partituur eenmaal de aanwijzing “con strepito” wat vertaalt naar “met herrie”. Dat is ook logisch aangezien dit stuk gebaseerd is op het episch gedicht “de Goddelijke komedie” of “la Divina Commedia” waarin de Middeleeuwse dichter Dante Alighieri de drie rijken van het hiernamaals beschrijft: Hel, Purgatorium en hemel. We horen dan ook een divers pallet aan klanken, van het gejammer van de verloren zielen in de hel tot aan de hemelse gezangen van engelen. De naam van het stuk is gebaseerd op een gedicht van Victor Hugo over Dante.

Theater aan de Schie nieuwsbrief ontvangen?