OPERA2DAY & New European Ensemble

De vernuftige edelman Don Quichot van La Mancha

zondag 15 januari 2023
15.00 uur

Theater aan de Schie

OPERA2DAY en het New European Ensemble nemen u mee naar de vele werkelijkheden van De vernuftige edelman Don Quichot van La Mancha. Een gloednieuwe opera naar de beroemde roman van Cervantes, met nieuwe muziek waarin ook een hoofdrol voor middeleeuwse muziek uit talrijke landen en culturen. De productie is een avontuurlijke opvolger van barokopera Vivaldi – Dangerous Liaisons, dat juichend werd ontvangen en langs uitverkochte zalen reisde.

De vroeg 17de-eeuwse roman De vernuftige edelman Don Quichot van La Mancha van de Spaanse schrijver Miguel de Cervantes staat bekend als het beste literaire werk aller tijden. In de roman probeert Don Quichot, een rijke Spanjaard met Arabisch bloed, zich van een leven vol sleur te ontdoen. Hij is op zoek naar grootse en meeslepende avonturen, maar wordt daarin niet begrepen door de wereld om hem heen. De roman is nog altijd verbluffend modern en de boodschap die het uitdraagt heeft na meer dan 400 jaar nog niets van zijn bekoring verloren: geef je leven zin - jaag je dromen na!

In deze voorstelling is Don Quichot de welvarende eigenaar van een internationale holding, met werknemers uit alle hoeken van de wereld. Ondanks zijn rijkdom is zijn leven monotoon en betekenisloos. Op zoek naar een zinvoller bestaan, dagdroomt hij over lang vervlogen tijden. Daarbij worden de grenzen tussen realiteit en fantasie vloeibaar. Hij waant zich een ridder en ziet de mensen om zich heen als dienaars, jonkvrouwen of tovenaars. Alle betrokkenen raken verwikkeld in een even wonderbaarlijk als ontroerend levensverhaal.

Het New European Ensemble werkt voor deze productie samen met het Italiaanse La Fonte Musica, gespecialiseerd in middeleeuwse muziek. Samen brengen ze het universum van Don Quichot tot klinken. Componist Vanni Moretto verwerkt daarbij voor de middeleeuwse fantasieën van Don Quichot in zijn partituur betoverende composities uit die periode. Concept en libretto zijn van Stefano Simone Pintor. Beiden waren eerder deel van het team dat Vivaldi–Dangerous Liaisons tot een groot succes maakte. “Deze combinatie van historiserende en innovatieve operapraktijk kan niet luid genoeg worden toegejuicht”, schreef de Volkskrant over die productie. Pintor neemt nu ook de regie voor zijn rekening.

Met Don Quichot zet OPERA2DAY opnieuw een personage uit de vroege 17e eeuw in de schijnwerpers, na eerdere opera’s over l’Orfeo, Don Giovanni en Hamlet.

U ziet in Theater aan de Schie de allereerste voorstelling van De vernuftige edelman Don Quichot van La Mancha.

Naam Vanaf
Normaal € 31.50

In samenwerking met Latte Heart uit Schiedam serveren wij een High Tea in ons theater. Deze High Tea bestaat uit verschillende soorten verse thee en heerlijk hapjes, geserveerd op een rijkelijk gevulde etagère. De High Tea begint één uur voorafgaand aan de voorstelling.

Let op! U kunt alleen reserveren voor het High Tea arrangement als u geen inleiding heeft geboekt, deze vinden tegelijkertijd plaats.

Prijs: € 19,00 per persoon
Aanvang: 14.00 uur

Bij een aantal voorstellingen bieden wij een inleiding aan. Deze inleidingen zijn leerzaam en leuk. Tijdens deze inleiding krijgt u meer achtergrondinformatie over de voorstelling. De inleiding wordt veelal gegeven door iemand van het gezelschap. Alle inleidingen beginnen één uur voor aanvang van de voorstellingen duren ongeveer 30 minuten. U dient altijd vooraf te reserveren voor de inleiding. Indien er een inleiding is, staat dit ook vermeld bij de betreffende voorstelling. 

Let op! U kunt alleen reserveren voor de inleiding als u geen High Tea heeft geboekt, deze vinden tegelijkertijd plaats.

Toegang: € 4,00 per persoon.

Reserveer nu

Bestel ook:

Theater aan de Schie nieuwsbrief ontvangen?