Over Theater aan de Schie

Theater aan de Schie is één van de grootste schouwburgen van de regio Rijnmond en beschikt over ruim 800 zitplaatsen. Theater aan de Schie programmeert ook in het Wennekerpand met 204 zitplaatsen. Het theater verzorgt ruim 400 maatwerkactiviteiten per jaar waaronder theatervoorstellingen, zakelijke evenementen, eigen producties, schoolvoorstellingen en maatschappelijke activiteiten. Bij onze activiteiten ontvangen we jaarlijks circa 115.000 bezoeken.

Geschiedenis Theater aan de Schie
De geschiedenis van het voornamelijk uit hout opgetrokken theater begint eigenlijk met het voormalige Passage Theater. Dit filmtheater werd in 1933 in de omgeving van de Koemarkt gebouwd in opdracht van het Amsterdamse Tuschinski-concern. Het Standaart Theaterorgel werd in die tijd gebruikt om de zwijgende films van passende achtergrondmuziek te voorzien.

In de jaren zeventig werd het Passage Theater ingrijpend verbouwd, waarbij de Jugendstil-elementen helaas uit het beeld verdwenen. Uiteindelijk werd het theater in 1994 gesloopt om plaats te maken voor het winkelcentrum De Nieuwe Passage. Plannen om op een meer geschikte locatie in het stadscentrum een nieuwe schouwburg te bouwen, waren toen al in een vergevorderd stadium. Op 15 april 1998 opende het huidige theater haar deuren aan het Stadserf met een aantal inspeelvoorstellingen, waarna in september 1998 de officiële opening plaatsvond.

Standaart Theaterorgel
In opdracht van het Amsterdamse Tuschinski-concern werd in het begin van de dertiger jaren een Grand Théâtre aan de Koemarkt gebouwd. In dit nieuwe Schiedamse filmpaleis werd tijdens de vertoning van de zwijgende films gebruik gemaakt van een speciaal voor dit theater gebouwd cinemaorgel. Het instrument werd in 1933 ontworpen en gebouwd door N.V. Standaart’s Orgelfabrieken Schiedam. Een van de bekendste bespelers van dit Schiedamse instrument was Joop Walvis. Hij speelde tijdens de vertoning van de zwijgende films. Het Schiedamse Standaart Theaterorgel werd, voordat het Passage Theater in 1994 werd gesloopt, door leden van de Nederlandse Orgel Federatie (NOF) in zijn geheel gedemonteerd en opgebouwd in twee daartoe ontworpen orgelkamers, aan de linker- en rechterzijde van het podium in de zaal van Theater aan de Schie. Het Schiedamse theaterorgel behoort tot de weinig overgebleven instrumenten van Standaart die nog bespeeld worden.

Architect Theater aan de Schie
Theater aan de Schie is een ontwerp van architect Hans Ruijssenaars. Voor hij in 1992 de opdracht kreeg een nieuw theater voor de gemeente Schiedam te ontwerpen, had hij reeds naam gemaakt als architect van het Casino Lido in Amsterdam en het bijzondere Apeldoornse stadhuis. Voor het ontwerp van Theater aan de Schie liet Ruijssenaars zich inspireren door het wereldberoemde, geheel uit hout opgetrokken Teatro Farnese, dat in de 17e eeuw werd gebouwd in Parma, Italië. Zacht geurend hout en een uitgekiende lichtinval zijn daardoor de belangrijkste architectonische kenmerken van Theater aan de Schie geworden.

Missie van Theater aan de Schie
Theater aan de Schie creëert op creatieve, betrokken wijze en met een onderscheidende kwaliteit professionele theatrale belevenissen waarbij het theater de theaterbezoekers, zakelijke huurders, lokale amateurkunstenaars, lokale scholieren en onze medewerkers verrijkt en trots laat zijn op het podium en de stad Schiedam en zijn omgeving.

Nieuwsbrief inschrijven


Blijf op de hoogte van onze voorstellingen en het laatste nieuws van Theater aan de Schie!

En volg ons op onze social media kanalen: