Wennekerpand

Het Wennekerpand is een cultureel verzamelgebouw met een kleine theaterzaal met 204 zitplaatsen. In deze zaal verzorgt Theater aan de Schie zijn kleine zaal voorstellingen. Het Wennekerpand ligt op vijf minuten loopafstand van Theater aan de Schie.

Geschiedenis Wennekerpand
Distilleerderij Wenneker & Co breidde zich in de periode 1926-1940 steeds verder uit, ook door de aankoop van vrijkomende panden in de omgeving. Na de tweede wereldoorlog resulteerde dit nog in de bouw van een nieuw bedrijfspand in 1950 aan de Vijgensteeg; het zogenoemde Wennekerpand. Dit pand was bedoeld voor de productie van jenever. Het is één van de laatste distilleerderijen die in de binnenstedelijke structuur werd gebouwd en is een karakteristiek voorbeeld van de architectuur van de Schiedamse architect Kramers, die meer distilleerderijen in de wederopbouwperiode heeft ontworpen.

Nadat Wenneker & Co vertrok naar Roosendaal, heeft het pand dienst gedaan als kantoor en daarna allerhande functies gehad; moskee, tapijthandel, autobedrijf, enzovoorts. Ook zijn er verschillende plannen voor een nieuwe invulling geweest, zoals woningbouw, studentenhuisvesting en uiteindelijk een glasmuseum in 2006. Dit plan werd niet concreet genoeg en was financieel niet haalbaar. Er moest opnieuw gekeken worden wat wel mogelijk was in het karakteristieke pand en de directe omgeving.

Geleidelijk aan ontstond het idee om het Wennekerpand een culturele en educatieve invulling te geven. En dat is dan ook gebeurd. Het nieuwe Wenneker is sinds 2011 in gebruik en biedt plaats aan een theaterzaal, een filmzaal, (dans)lesruimtes, een Grand Café en diverse andere ruimtes.

Kijk hier voor meer informatie over de verschillende ruimtes in het Wennekerpand.

Nieuwsbrief inschrijven


Blijf op de hoogte van onze voorstellingen en het laatste nieuws van Theater aan de Schie!

En volg ons op onze social media kanalen: