Wijkjury Schiedam

Theater aan de Schie is in seizoen 2021-2022 begonnen met een Wijkjury, een initiatief van Adelheid Roosen. Een groep Schiedammers, met uiteenlopende culturele achtergronden en leeftijden, die normaal niet bij ons over de vloer komt, bezocht een aantal verschillende voorstellingen in ons theater. Na deze succesvolle pilot nodigen wij ook in seizoen 2022-2023 Schiedammers uit om onderdeel te zijn van de Wijkjury. Tijdens het seizoen bezoekt de Wijkjury verschillende theatervoorstellingen. Na afloop van de voorstelling gaan de juryleden in gesprek met schrijvers, acteurs en/of regisseurs. Aan het einde van het theaterseizoen kiest de Wijkjury zijn favoriet.

De WijkJury Theater aan de Schie, bestaande uit deelnemers die de deurbel van het theater zelf niet goed weten te vinden, gaan samen met Meike Steerneman het hele seizoen voorstellingen bekijken in Theater aan de Schie. En daarna…? Dat zien we wel! Alles is  namelijk mogelijk als we elkaar eenmaal hebben ontmoet.

Doelen WijkJury
1. Met de WijkJury geven we het theater een nieuwe kijk vanuit een nieuw publiek. Door in gesprek te gaan met makers verrijken we het gesprek over theater met een nieuwe frisse en onbevangen mening. Een invalshoek die in het gesloten werkveld niet veel wordt gehoord. We overbruggen zo ook de afstand tussen maker en publiek.
2. De WijkJury verlaagd de drempel voor theaterbezoek voor nieuw publiek. De WijkJury investeert in een kleine groep nieuw publiek doordat we mensen voor langere tijd aan ons verbinden, zo maken we theater daadwerkelijk deel van iemands leven. We hopen dat de WijkJuryleden na hun ervaring met de WijkJury ook weer mensen meenemen en zo de gewoonte van het bezoeken van theater doorzetten en delen. Hier is de WijkJury uniek in.
3. De WijkJury staat voor diversiteit en inclusie. Onze leden zijn van alle leeftijden en hebben verschillende culturele achtergronden. Ze komen uit alle delen van de stad en vormen een kloppende representatie van de samenleving.

Seizoen 2023-2024
Met tien nieuwe bevlogen, onervaren theaterbezoekers bezoekt de Wijkjury voorstellingen in het Theater aan de Schie. Om de liefde voor het theater te delen, om het theater zachtjes wakker te kussen met een nieuwe blik, om verhalen en ervaringen te delen en het theater te laten leven. De WijkJury is initiatief van en wordt inhoudelijk gedragen door Female Economy en is verbonden aan en thuis bij kompaan Theater aan de Schie.

Wij hopen er samen weer een mooi seizoen van te kunnen maken en samen de WijkJury kunnen dragen en verwelkomen.

Dit seizoen is de Wijkjury aanwezig bij 10 nieuwe voorstellingen in seizoen 2023-2024.


 De Theaterkrant heeft het stijgend aantal wijkjury's in de theater opgemerkt. In dit artikel leest u er meer over.

Theater aan de Schie nieuwsbrief ontvangen?