Blijf op de hoogte van onze voorstellingen en het laatste nieuws van Theater aan de Schie!
Wijkjury Schiedam
Theater aan de Schie is in seizoen 2021-2022 begonnen met een Wijkjury, een initiatief van Adelheid Roosen. Een groep Schiedammers, met uiteenlopende culturele achtergronden en leeftijden, die normaal niet bij ons over de vloer komt, bezocht een aantal verschillende voorstellingen in ons theater. Na twee succesvolle seizoenen nodigen wij ook in seizoen 2023-2024 Schiedammers uit om onderdeel te zijn van de Wijkjury. Tijdens het seizoen bezoekt de Wijkjury verschillende theatervoorstellingen. Na afloop van de voorstelling gaan de juryleden in gesprek met schrijvers, acteurs en/of regisseurs. Aan het einde van het theaterseizoen kiest de Wijkjury zijn favoriet.
De WijkJury Theater aan de Schie, bestaande uit deelnemers die de deurbel van het theater zelf niet goed weten te vinden, gaan samen met Meike Steerneman het hele seizoen voorstellingen bekijken in Theater aan de Schie. En daarna…? Dat zien we wel! Alles is namelijk mogelijk als we elkaar eenmaal hebben ontmoet.
Seizoen 2023-2024
Met tien nieuwe bevlogen, onervaren theaterbezoekers bezoekt de Wijkjury voorstellingen in het Theater aan de Schie. Om de liefde voor het theater te delen, om het theater zachtjes wakker te kussen met een nieuwe blik, om verhalen en ervaringen te delen en het theater te laten leven. De WijkJury is initiatief van en wordt inhoudelijk gedragen door Female Economy en is verbonden aan en thuis bij kompaan Theater aan de Schie.
Wij hopen er samen weer een mooi seizoen van te kunnen maken en samen de WijkJury kunnen dragen en verwelkomen.
WijkJury Leden 2023-2024
Abbey
Annemieke
Bemnet
Jacqueline
Len
Menno
Natalya
Paulina
Ruben
Yegor
Voorstellingen seizoen 2023-2024
Dit seizoen is de Wijkjury aanwezig bij 10 nieuwe voorstellingen in seizoen 2023-2024.
- Laagland - Het Nationale Theater op 5 oktober
- De Smeekbede op 22 oktober
- Gemma - Fabian Claes Jansen op 2 november
- Disgraced by Ayad Akhtar op 25 november
- J.S Bach De Apocalyps - OPERA2DAY op 12 januari
- Boni de Musical - Het Zuidelijk Toneel op 8 februari
- Strangely Familiar - Jakop Ahlbom company 6 maart
- Lady+Lord Macbeth - Theatergroep Suburbia 29 maart
- Wie is er bang voor Virginia Woolf? op 10 april
- Girls & Boys - Theater Oostpool met Hadewych Minis op 24 mei
Seizoen 2022-2023
De keuze van seizoen 2022-2023
Unseen van Jakop Ahlbom Company
De WijkJury Schiedam kroont UNSEEN van Jakop Ahlbom Company. De voorstelling heeft onze verbeelding geprikkeld en onze harten geraakt. Jakop Ahlbom laat ons de magie en de kracht van het theater, de fantasie en het verhaal zien. Kortom: Unseen heeft ons betoverd!
Al twee seizoenen lang bezoekt een nieuwe groep rijkgeschakeerde wijkbewoners, vaak voor het eerst, theatervoorstellingen in Schiedam. Onder bezielende leiding van roedelchef Meike Steerneman, vinden zij in hun nieuwe ontmoetingshuizen woorden voor wat theater met hen doet en inspireren zij de makers en spelers met hun ongeoefende, doch bevlogen blik. Dit frisse geluid in het theaterlandschap wordt gedragen door Theater aan de Schie. We hebben een prachtig seizoen achter de rug. In het theater hebben we gelachen en gehuild, gediscussieerd en geluisterd. We hebben over onszelf en de ander geleerd en dat allemaal in de theaterzaal. Dit seizoen kiest WijkJury Schiedam met grote overtuiging voor de voorstelling UNSEEN van Jakop Ahlbom Company
Juryrapport
De Jury vond UNSEEN spannend, magisch, herkenbaar en inventief. Vooral de grote vertellende kracht van dans en beweging heeft diepe indruk gemaakt. De voorstelling hield ruimte voor interpretatie, zo ontdekten we steeds nieuwe invalshoeken, verhaallijnen en emotionele lagen. Een ingenieus verhaal dat je in je hart en verbeelding raakt.
In UNSEEN zien we een ongelukkig getrouwd stel. Op elke denkbare manier maken ze elkaar het leven zuur. Dan dient zich een derde personage aan. Is het een dief? Of een indringer? Misschien een minnaar of een geest? Hij mengt zich stiekem in het leven van de uit elkaar gegroeide geliefden, maar niet om de boel in de war te schoppen, zoals in eerste instantie lijkt, maar om te repareren wat stuk is gegaan. De oude radio, de verscheurde brief en uiteindelijk herinnert hij de man en vrouw aan wat ze verloren zijn geraakt, zodat ze elkaar weer kunnen vinden.
De voorstelling werd door de acteurs met uiterste precisie uitgevoerd. Ook wisten zij de emotie zowel in beweging als spel over te brengen. In de voorstelling werd het verlies van een kind gesuggereerd en het verlies was de hele voorstelling invoelbaar. Een hoogtepunt was de dans waarin de acteurs verzeild raakten in een geduw en getrek van afstoten en weer naar elkaar toetrekken. In het nagesprek hoorde we hoe de dans al doende in de repetities is ontstaan, dit getuigt van kunde en kunstenaarschap. Geweldig was de dans aan het einde van het verhaal die zo rustig en liefdevol was. Het decor was prachtig en nam ons volledig mee in een andere wereld. Na de voorstelling is er bij ons echter één detail in het bijzonder bijgebleven: De schilderijen van kraanvogels aan de muur. Kraanvogels staan symbool voor geluk. In het begin zagen we de twee kraanvogels bij elkaar: een teken dat het stel ooit gelukkig was. Maar zodra het stuk begint en we zien hoe de partners elkaar op elke denkbare manier dwarszitten, zien we de kraanvogels ver uit elkaar, dit hebben we gezien als de enorme afstand die is ontstaan.
UNSEEN raakt je diep, het is herkenbaar hoe je elkaar soms kwijt kan raken in een relatie. Hoe je het meest van elkaar houdt en elkaar tegelijkertijd het meest haat. Dit gevoel heeft Jakop Ahlbom samen met zijn team echt weten te vangen. Daarnaast hebben we genoten van de spanning, het mysterie en de humor. Na de voorstelling vroegen we ons af of de indringer er wel echt was of dat het een geest of ‘trick of the mind’ was, door verdriet is het soms moeilijk om de realiteit nog te zien. Dit zetten ons aan het denken. In ons gesprek met Jakop Ahlbom na de voorstelling was het mooi om te horen dat hij graag ruimte voor interpretatie overlaat, zodat je als publiek zelf actief je verbeelding gaat gebruiken. Dit is zeker gelukt.
Met veel plezier kroont de WijkJury Schiedam 2022-2023 Unseen van Jakop Ahlbom Company
WijkJury leden 2022-2023
Ambrosina | Groenoord
Claudia | Sveaparken
Saskia | West Asena
West Gulayse | Centrum
Stephen| Gorzen
Leen | Woudhoek
Patricia | Oost
Walter | Centrum
Carmen | Centum
Doelen WijkJury
1. Met de WijkJury geven we het theater een nieuwe kijk vanuit een nieuw publiek. Door in gesprek te gaan met makers verrijken we het gesprek over theater met een nieuwe frisse en onbevangen mening. Een invalshoek die in het gesloten werkveld niet veel wordt gehoord. We overbruggen zo ook de afstand tussen maker en publiek.
2. De WijkJury verlaagd de drempel voor theaterbezoek voor nieuw publiek. De WijkJury investeert in een kleine groep nieuw publiek doordat we mensen voor langere tijd aan ons verbinden, zo maken we theater daadwerkelijk deel van iemands leven. We hopen dat de WijkJuryleden na hun ervaring met de WijkJury ook weer mensen meenemen en zo de gewoonte van het bezoeken van theater doorzetten en delen. Hier is de WijkJury uniek in.
3. De WijkJury staat voor diversiteit en inclusie. Onze leden zijn van alle leeftijden en hebben verschillende culturele achtergronden. Ze komen uit alle delen van de stad en vormen een kloppende representatie van de samenleving.