De Joodse Vrouw & Het Bittere Kruid

Studio Antigone

donderdag 2 mei 2024
20.15 uur

Locatie:Wennekerpand,Vijgensteeg 2, 3111 PT Schiedam

Let op: Deze voorstelling vindt plaats in het Wennekerpand

U ziet deze avond een prachtig tweeluik met de voorstellingen De Joodse Vrouw en Het Bittere Kruid, uitgevoerd door Studio Antigone.

De avond wordt ingeleid met De Joodse vrouw van Bertolt Brecht. Bertold Brecht zag in de dertiger jaren het gevaar van Nazi-Duitsland. Daarom begon hij met het schrijven van een aantal éénakters die later samengevoegd zouden worden tot Furcht und Elend des Dritten Reiches (Angst en Ellende in het Derde Rijk). In 1938 vond in Parijs de première van éénakter De Joodse Vrouw. De scènes maken samen duidelijk hoe de nationaalsocialistische dictatuur in alle lagen van de samenleving en het dagelijks leven binnendringt en angst en wantrouwen zaait. Een aangrijpend kort verhaal over Judith Keith; zij voelt zich door deze verziekte sfeer genoodzaakt om afscheid te nemen van huis en haard.

"De Brauw weet in haar hoofdrol prachtig een subtiele balans te houden tussen hoop en wanhoop, tussen de aanvankelijke daadkracht van het afscheid en de toenemende vertwijfeling." - Theaterkrant

We vervolgen de avond met Het bittere kruid. “Ik wilde mijn familie verder laten leven door over ze te schrijven.” Dit zegt Marga Minco (1920) over haar biografische boek: Het bittere kruid. Hierin beschrijft ze hoe haar familie argeloos een systeem van vernietiging wordt binnengedreven en hoe zijzelf overleeft. Minco was gedurende de oorlog een jonge vrouw van 20-25 jaar. Toch koos ze voor een jong meisje als verteller. Argeloos, met soms kinderlijke naïviteit, kijkt ze naar de gebeurtenissen.

Spel De Joodse vrouw: Marguerite de Brauw en Julien Croiset
Spel Het bittere kruid: Julien Croiset en anderen

Naam Vanaf
Normaal € 15.00

Reserveer nu

Theater aan de Schie nieuwsbrief ontvangen?