Blijf op de hoogte van onze voorstellingen en het laatste nieuws van Theater aan de Schie!
FEESTELIJK ORGELCONCERT – SCHIEDAM VIERT 750
FEESTELIJK ORGELCONCERT – SCHIEDAM VIERT 750
Patrick Hopper op het theaterorgel, KSM Orpheus en de Koos Mark Bigband
Schiedam viert feest! Want de stad Schiedam bestaat 750 jaar. En dat wordt een jaar lang vanaf de echte verjaardag op 18 maart gevierd. Een heel groot aantal festiviteiten en activiteiten staan hiervoor op het programma. En bij die feestelijkheden mag het Schiedamse Standaart theaterorgel natuurlijk niet ontbreken!
Dit orgel, dat in het Theater aan de Schie staat, is rond 1930 gebouwd door de Schiedamse orgelbouwer Standaart. Deze orgelfabriek heeft decennia lang in het hele land, maar ook daarbuiten, vele orgels gebouwd in kerken en concertzalen. Onder andere het orgel in de Burgerzaal van Rotterdam en het voormalig VARA-orgel kwamen uit deze fabriek.
In ‘orgelkennersland’ is het dus een befaamde naam waar Schiedam trots op mag, nee moet zijn! Het orgel is een belangrijk Schiedams icoon. Het hoort bij de geschiedenis van Schiedam en verdient daarom een plaats te krijgen in de viering van het 750-jarig bestaan van de stad.
Het orgel stond oorspronkelijk in het Schiedamse Passage Theater, maar toen met de sloop van dit theater het orgel ook gesloopt dreigde te worden, hebben vrijwilligers van de Nederlandse Orgel Federatie het orgel uiteindelijk mogen verplaatsen naar zijn huidige plek in het Theater aan de Schie.
Nou hoort bij een feest ook altijd muziek en die muziek komt er! Want op zondag 8 juni aanvang 15:00 uur gaan we 750 jaar Schiedam vieren in het Theater aan de Schie met een feestelijk concert en het theaterorgel als middelpunt.
In het programma zullen niet alleen door Patrick Hopper solo de mogelijkheden van het orgel ten gehore worden gebracht. Er zal namelijk ook afwisselend samen worden opgetreden met: het Schiedamse mannenkoor Orpheus en de Koos Mark Bigband.
U staat dus een heel gevarieerd programma te wachten dat u beslist niet mag missen!
Normaal | € 7,50 |
Patrick is in Den Haag geboren en getogen en werd aldaar opgeleid aan de ‘British School in The Netherlands’. Hij begon met zijn eerste muzieklessen op negenjarige leeftijd. In 1983 won hij het Edith Stein Concours (nu Prinses Christina Concours), dat hem een optreden opleverde met het Haagse Residentie Orkest.
In 1987 zette hij zijn studie voort aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Rond die tijd speelde hij na de hoogmis elke maand op het drie-manuaals Franssen orgel in de Elandstraatkerk te Den Haag.
Op het conservatorium studeerde hij bij de Letse pianist Naum Gruber, terwijl hij toen al tournees maakte naar de V.S., Canada, Spanje en voormalig Joegoslavië. Patrick volgde masterclasses bij Prof. Jürgen Uhde (Stuttgart), Vladimir Tropp (Moskou), Arnaldo Cohen en Earl Wild (V.S.). In 1992 sloot hij zijn studie af met het behalen van het solistendiploma met onderscheiding en werd beloond met de Shell Studieprijs.
Sindsdien geeft hij regelmatig concerten in Nederland en het buitenland als solist, maar ook in kamermuziek ensembles. Hij is een vaak gevraagd docent en begeleider bij cursussen. Zijn repertoire omvat werken uit de vroegste orgeltabulaturen tot hedendaagse werken, met nadruk op de Nederlandse orgelmuziek, die hij graag in het buitenland laat horen.
Sinds 2005 is Patrick Hopper onder meer als organist/dirigent verbonden aan de St. Antonius Abt kerk in Scheveningen. Verder is hij tijdens hun concerten begeleider van het Zoetermeers Mannenkoor.
Patricks kennismaking met het theaterorgel dateert alweer van een groot aantal jaren geleden. Dat gebeurde toen hij een collectie oude opnames van legendarische organisten uit de jaren ’30 ontving van Sinterklaas. Niet veel later ontdekte hij de Nederlandse Orgel Federatie (NOF) en de concerten die zij organiseren en dat nodigde uit tot een verdere verkenning. Dankzij de NOF kreeg hij de gelegenheid om op echte theaterorgels te studeren en ook op te treden.
Alhoewel het een pijporgel is, verschilt de constructie en intonatie van een theaterorgel radicaal van een klassiek (kerk)orgel. Patrick schrijft zelf op zijn website www.patrickhopper.com het volgende:
“Men zou denken dat het eenvoudig moet zijn voor een klassiek opgeleide organist om op een theaterorgel te spelen, maar dat is helaas niet het geval. De handen en voeten hebben volkomen verschillende rollen bij het theaterorgel. Het scala aan repertoire dat gespeeld kan worden op deze instrumenten biedt zijn eigen uitdagingen: orkestrale muziek, musicals, populaire liederen, jazz, pop en in principe alles wat symfonisch is.”
In 2019 is Patrick titulair organist geworden van het gerestaureerde Pierre Palla Concertorgel (voormalig AVRO-orgel) in Studio 1 van het Muziekcentrum van de Omroepen (nu: ‘Heuvellaan Hilversum’).
Patrick is Fellow of ‘The Royal College of Organists’ en heeft ook het diploma koordirectie van dit instituut.
website www.patrickhopper.com
Het Koninklijk Schiedams Mannenkoor Orpheus is een van de oudste mannenkoren in Nederland en de oudste culturele vereniging van Schiedam. Het koor is opgericht op 29 augustus 1866. Tussen augustus 2016 en augustus 2017 vierde zij het 150- jarig bestaan.
Naast de wekelijkse repetities is het Koninklijk Schiedams Mannenkoor Orpheus regelmatig present bij evenementen in Schiedam en omstreken. Orpheus is een mannenkoor van echte amateurzangers. De praktijk van het repeteren en optreden is hun leerschool voor de zangkunst in koorverband.
Het koor staat sinds 2017 onder de bezielende leiding van Annelies Prins (https://operazang.nl/), die als dirigent en zangeres voor een inmiddels indrukwekkende serie van geslaagde en bijzondere concerten heeft gezorgd. Het concert samen met de Koos Mark Bigband in november 2023 in het Schiedamse Theater aan de Schie en in januari 2025 haar directie van het - met de zangers van Orpheus versterkte - Rotterdamse Operakoor in de Rotterdamse Doelen zijn hiervan passende voorbeelden.
Dit jaar 2025 viert Schiedam zijn 750 jaar bestaan als stad. Het is vanzelfsprekend, dat ‘KSM Orpheus’ hieraan een belangrijke bijdrage levert: De traditionele uitreiking van de Geuzenpenning op 13 maart vond dit jaar in Schiedam plaats in aanwezigheid van de Koning. Samen met Orpheus Vlaardingen verzorgde Orpheus Schiedam hierbij onder leiding van Annelies Prins een deel van de muzikale omlijsting, waarbij de vertolking van ‘De 18-doden’ van dichter Jan Campert centraal stond.
Op 5 april zingen KSM Orpheus en het Vrouwenkoor Chantantes met begeleiding van de Rijnmondband 3 voor Schiedam 750 in de Grote Kerk van Schiedam.
De Nederlandse Orgel Federatie voelt zich vereerd dat zij op 8 juni. met Patrick Hopper als bespeler van het monumentale Schiedamse Standaart theaterorgel, in samenwerking met ‘KSM Orpheus’ als oer-Schiedams koor en de Koos Mark Bigband middels een feestelijk concert in het Theater aan de Schie een ode mag brengen aan de Schiedamse muzikale geschiedenis.
website https://www.ksmorpheus.nl/
Dirigent Annelies Prins
Dirigent Annelies Prins is een gediplomeerde zangpedagoge die een opleiding voor piano volgde aan het Rotterdams Conservatorium en voor zang aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Naast haar dirigentschap van KSM Orpheus is Annelies sinds april 2024 ook de vaste dirigent van het Rotterdams Opera Koor. Als sopraan heeft Annelies al veel hoofdrollen vervuld in voornamelijk nieuw geschreven opera’s, waaronder de rol van Catherina de Grote in de Tsaar Peter opera.
website https://operazang.nl/
Voor een extra feestelijke omlijsting en muzikale aanvulling gaat tijdens het Feestelijk Concert de gerenommeerde Koos Mark Bigband zorgdragen. Deze bigband staat bekend om zijn veelzijdigheid en unieke sound.
De Koos Mark Big Band bestaat inmiddels al 52 jaar en is vernoemd naar zijn dirigent en artistiek leider Koos Mark, die ook veel van de arrangementen voor zijn rekening neemt. Door zijn inbreng is het een traditionele bigband, maar wel met een eigen kenmerkende sound: de Koos Mark Bigband sound! De band bestaat uit een kleine twintig musici.
In de loop van die zeer vele jaren heeft de band opgetreden met talloze prominente binnen- en buitenlandse artiesten, zoals Lee Towers, Donna Lynton, Greetje Kauffeld, René Froger Robert Long, Noortje Herlaar, Ellen ten Damme. De band was ooit een vast onderdeel in het theaterprogramma van de ‘Gevleugelde Vrienden’ met Louis van Dijk en Mr. Pieter van Vollenhoven.
Ook op de Nederlandse televisie was de bigband veelvuldig te zien, bijvoorbeeld in het programma ‘Dancing with the Stars’, een ballroomshow waarin het orkest bijdroeg aan het enorme succes van het programma.
De band brengt altijd een gevarieerd programma met muziek van bekende bigbands, zoals die van Glenn Miller, Count Basie en Benny Goodman.
Een optreden van de Koos Mark Bigband is een belevenis die iedereen een keer moet hebben meegemaakt.
website https://www.koosmarkbigband.nl/
-
zo 08 jun